1. Začneme tím, že si stáhneme NIRCMD . Na stránce najdete i 64bit verzi. Stažené soubory jsou zabelené v zip archivu. Takže na disku C: vytvoříme složku NIRCMD a do ní archiv rozbalíme.
2. Vytvoříme v poznámkovém bloku .bat soubory. Mě šlo o tři zařízení (Repra, sluchátka na front panelu a TV). Zde jsou vzorové soubory:
Kód: Vybrat vše
@echo off
C:\NIRCMD\NIRCMDC setdefaultsounddevice "Reproduktory" 1 Kód: Vybrat vše
@echo off
C:\NIRCMD\NIRCMDC setdefaultsounddevice "Sluchátka" 1 Kód: Vybrat vše
@echo off
C:\NIRCMD\NIRCMDC setdefaultsounddevice "Philips FTV-1" 1 Ti, kterým stačí pouze ovládání pomocí .bat souboru už dále číst nemusí. Stačí jen poklepat na .bat soubor a zařízení se změní.
3. Pomocí pravokliku na .bat soubory vytvoříme každému z nich zástupce. Ve složce NIRCMD vytvoříme složku Audio a zástupce do ní přesuneme.
4. Pravoklikem na zástupce a výběrem Změnit ikonu, můžeme změnit ikonu zástupce. Pokud by někdo hledal, kde jsou ve Win7 schovány audio ikony, najde je zde: 5. Pravoklikem na volné místo v liště vyvoláme nabídku pro vložení nového panelu nástrojů a v dialogu navedeme na složku Audio, kterou jsme vytvořili - tedy c:\NirCmd\Audio. A to je vše. U taskbaru se objeví nový panel nástrojů nazvaný Audio, který nabízí přepnutí zařízení pro přehrávání jedním kliknutím: Osobně odzkoušeno na W7 64 bit Ultimate. Jediná možná nástraha, která mě napadá by mohla být komplikace s češtinou v případě nějakého složitého názvu zařízení pro přehrávání. Dlouhé "á" (Sluchátka) prošlo bez problémů. Nicméně, uznávám, že to nemusí chodit všude a každému. Takže je zde ještě jedna možnost - a to napsat název zařízení pro přehrávání bez diakritiky.
Na W8 jsem nezkoušel, ale podle původního pramene bylo testováno právě na W8.
Jinak jde opět o typické mrkvosoftí chování - to co by systém už jaksi měl umět, se musí řešit programy třetích stran. Jak obvyklé.